Pàgina d'inici > Lluites > La UE autoritza el conreu d’una patata transgènica

La UE autoritza el conreu d’una patata transgènica

3 Març 2010

Una de les primeres decisions de la nova Comissió Europea ha estat autoritzar un cultiu transgènic, el primer des de 1998. El Comissari de Salut i Consumidors John Dalli, d’acord amb el President Barroso, ha donat l’autorització a través d’un procediment que evita el debat del Col·legi de Comissaris.

Aquesta patata transgènica, coneguda com Amflora, ha estat desenvolupada per la companyia agroquímica BASF i conté un gen que la fa resistent a determinats antibiòtics. Per estar raó, Amics de la Terra, CECU, COAG i Greenpeace adverteixen que aquest cultiu suposa un risc inacceptable per a la salut de les persones, els animals, i el medi ambient.

Sembla increïble que la primera decisió de la Comissió sigui autoritzar un cultiu transgènic tan perillós. En sis anys, Barroso no ha pogut amagar les evidències científiques que qüestionen la seguretat de la patata transgènica. La nova Comissió ha pres aquesta greu decisió sense un debat amb tots els comissaris; el nou comissari Dalli, la missió del qual és protegir els consumidors, ha adoptat una de les seves primeres decisions sense considerar ni l’opinió pública ni la seguretat amb l’objectiu de complaure a la major empresa química del món.

L’Organització Mundial de la Salut i l’Agència Europea del Medicament han advertit de la importància dels antibiòtics afectats per la patata Amflora. La presència de la patata de BASF als camps podria augmentar la resistència de determinats bacteris a antibiòtics imprescindibles en tractaments contra la tuberculosi. Resulta especialment cridaner el fet que s’hagin produït desacords sense precedents en diverses avaluacions d’aquest tubercle fins i tot a la protransgénica Agència Europea de Seguretat Alimentària.

A més, la major part dels països membres de la UE s’han oposat a l’autorització (l’estat espanyol no);  davant això les organitzacions signants exigeixen als Estats membres que prohibeixin el cultiu d’aquesta patata al seu territori.

La medicina està cada dia més amoïnada per la resistència a antibiòtics. El 2001 es va adoptar una llei europea que requeria que els gens de resistència a antibiòtics que suposessin una amenaça per a la salut de les persones i pel medi ambient fossin retirats progressivament fins el 2004. L’empresa BASF va sol·licitar l’autorització per a aquest cultiu com a aliment humà i animal l’any 2005.

Amflora té un major contingut en midó i va ser desenvolupada per a ús en processos industrials, pinsos i fertilitzants. No obstant això, les patates convencionals no transgèniques disponibles al mercat tenen gairebé el mateix contingut de midó però sense els gens de resistència a antibiòtics, la qual cosa demostra que la patata transgènica és absolutamente innecessària.

Els ciutadans de l’estat espanyol, cansats de viure en l’únic estat de la UE on el Govern tolera el cultiu de blat de moro transgènic a gran escala, es manifestaran el proper 17 d’abril a Madrid contra la política del ministeri del Medi Ambient, Rural i Marí. Amb aquesta nova aprovació tenen encara més motiu per fer-ho, ja que Espanya va ser un dels únics països de la UE que va recolzar aquesta patata en el procés d’autorització.

Cronologia del procés d’autorització de la patata Amflora.

De greenpeace

La convocatòria a no quiero transgénicos; La notícia a El País;

Anuncis
Categories:Lluites
%d bloggers like this: