Pàgina d'inici > Tecno > Ofegant-nos en una mar de microones

Ofegant-nos en una mar de microones

16 febrer 2010

El Wi-Fi (wireless fidelity, connexió sense fils -literal, fidelitat sense fils-, juga amb el consagrat Hi-fi) és ara als hotels, sales d’espera o embarcament d’aeroports, universitats, escoles, llars i ciutats senceres.

Què és connexió sense fils?

Aquest tipus de connexió es va desenvolupar inicialment per ser allotjada en una xarxa local (WLAN) usada en dispositius de computació mòbils com portàtils, però ara s’utilitza cada cop més, en més serveis que inclouen internet i la connexió a electrònica del consumidor, com ara televisió, reproductor de DVD i càmera digital. Un usuari pot connectar-se a internet mitjançant un dispositiu habilitat com un ordinador personal quan és dins de l’abast (àrea de cobertura) d’un punt d’accés (PA). Una regió coberta per un o més PAs es diu “lloc calent”. Aquests llocs poden abastar una sola habitació fins a molts kilòmetres quadrats amb PAs superposats. També pot usar-se per crear una xarxa de malles i permetre que els dispositius es connectin directament entre ells en el mode parell-a-parell (ad hoc), així com en les aplicacions d’electrònica a consumidor i jocs electrònics.

Un sense fil típic consisteix en un o més PAs i un o més clients. Un PA propaga el seu SSID (Service Set Identifier, Identificador de Conjunt de Serveis) en petits enviaments (de durada breu), anomenats senyals lluminosos, que després reconstitueix. Les xarxes sense fils operen en bandes no llicenciades de microones, de 2,4 i 5 G Hz, amb una velocitat de transmissió de dades de 11 megabytes per segon, o de 54, o d’ambdues (banda dual) i els clients poden triar.

La connexió sense fils té l’avantatge que opera sense cables i està inclosa en la majoria dels portàtils moderns i s’expandeix ràpidament a altres dispositius a mesura que els preus continuen baixant. Opera sobre un conjunt global de normes, de manera que pot operar en països diferents. Tanmateix, les limitacions operacionals no són congruents a tot el món i el consum de potència és bastant alt. No és segura, i les preocupacions sobre riscos de salut per microones de cel·lulars augmenten (vegeu cos principal).

Explosió sense fils fora de control

Ara hi ha més de 250.000 “llocs calents” públics per a aquestes connexions al món sencer. Es disposa de connexió sense fils en milions de llars, empreses i universitats. Segons una estimació, l’ús de connexions sense fils ha augmentat un 74% a Europa i un 75% al Regne Unit entre la primera i la segona meitat de 2006.

Birmingham tindrà la primera comunicació sense fils a tota la ciutat a Gran Bretanya, i Manchester està planejant la zona de ci més gran d’Europa, que abastarà uns mil km2. Altres ciutats els segueixen. El més preocupant: la xarxa ha estat instal.lada a les escoles primàries exposant a les poblacions més vulnerables a la irradiació.

La creixent popularitat d’aquestes connexions sobrevé immediatament després del creixement exponencial dels mòbils i enmig de les creixents preocupacions respecte dels seus riscos per a la salut. Nivells corrents d’exposició a microones es relacionen amb dany cerebral, dany a l’ADN, tumors cerebrals, càncers, malaltia per microones, deteriorament de funcions cognitives, deteriorament en fertilitat, que afecta tant a éssers humans com rosegadors, aus i abelles

Regs per a la salut per radiació de microones

Rates exposades a radiació de microones de mòbils durant dues hores van mostrar senyals de dany cerebral a causa de vessaments que persistien 50 dies després.
Ruptures en l’ADN i anormalitats cromosòmiques es van trobar en cèl lules animals i humanes exposades a baixos nivells de microones.

Risc de càncers de pit, de pròstata, intestinals, melanoma, de pulmons i leucèmies, triplicats per exposició a microones al poble del sud alemany Naila, 5 a 10 anys després de instal.lat el transmissor de cel lulars.

Risc de càncers quadruplicat en àrea exposada a radiació per microones a Netanya, càncers femenins decuplicar en comparació amb la població general d’Israel.

Risc de neuroma acústic i glioma: va augmentar entre 2 i 3 vegades amb 10 anys o més d’ús de cel lulars.
Homes que utilitzen cel lulars més de 4 hores diàries se’ls va verificar un recompte esperma-tic menor i un esperma de pitjor qualitat respecte dels que no feien servir mòbils.
Un estudi a Grècia va mostrar que ratolins exposats a microones de mòbils a 1,68 mW/m2 es tornaven completament estèrils després de cinc generacions, mentre els exposats a 10,53 mW/m2 ho feien després de tres generacions.

L’èxit en reproducció i cria de pardals i cigonyes blanques es redueix a prop de transmissors de telefonia mòbil i l’exposició a microones en el laboratori va causar altes taxes de mortalitat entre embrions de pollastres.
Abelles no tornen als seus ruscos quan s’han instal lat estacions de telefonia sense fils als voltants, originant la forta sospita que la radiació emergent pot ser responsable del col • lapse de les colònies, cosa que està devastant ara als apicultors i pagesos als Estats. UU. i Europa.
Fins a un 3,5% de la població pateix, quan estan a prop de transmissors de telefonia mòbil, una gamma de símptomes que inclouen dolor de cap, nàusees, falta de concentració, depressió, al lèrgies, el que es coneix com “malaltia per microones.

Sir William Stewart, president de l’Agència de Protecció de la Salut i ex-assessor científic cap del govern britànic, ha emès una advertència sobre mòbils en informes successius i declaracions a la premsa que han estat ignorades pel govern. S’està preocupant creixent-ment per la difusió de les connexions sense fils i està exercint privadament pressió perquè es faci una investigació oficial sobre els riscos. No està només entre els científics. Ian Gibson, metge ex-president del Comitè de Ciència i Tecnologia de la Cambra dels Comuns, ha exhortat al Departament de Salut per a que porti a terme una investigació sobre els riscos potencials per a la salut de les xarxes d’ordinadors sense fils. Gibson és professor honorari i ex-degà de l’Escola de Ciències Biològiques de la Universitat d’East Anglia.

Rebuig creixent a les connexions sense fil

Mentrestant, està creixent el rebuig a les instal.lacions de connexions sense fil. Els mestres estan encapçalant les crides per més recerca sobre les xarxes de comunicació sense fils a la Gran Bretanya; temen que poden arribar a ser “l’amiant del segle XXI”. L’Associació Professional de Mestres, amb 35 000 membres, va escriure al secretari d’Educació expressant profunda preocupació. Un mestre va emmalaltir després de instal.lar la xarxa a la Stowe School, Buckinghamshire, on va ensenyar durant 28 anys. Va patir nàusees, mals de cap i falta de concentració, símptomes típics de la malaltia per microones (vegeu requadre més avall). La Unió Alemanya d’Educació i Ciència ja havia advertit als seus membres que resistissin la instal.lació de WLAN a les seves escoles, el març de 2006.

S’han produït nombrosos informes mèdics sobre el fet que les estacions-base de telefonia mòbil s’associen amb una sèrie de símptomes de salut en gent que viu a prop d’elles: mals de cap, fatiga, desordres del son, deteriorament de la memòria, el que es coneix com a “síndrome de malaltia de microones o electro-hipersensibilitat. Una cosa documentat en diversos estudis recents.
Un estudi francès va trobar que gent que viu dins dels 100 metres d’una estació transmissora de telefonia cel lular, patia d’irritabilitat, depressió i marejos, mentre que els que vivien dins dels 200 metres patien de cansament. A Àustria, els investigadors van detectar una correlació entre la intensitat del camp electromagnètic i símptomes cardiovasculars en població que vivia a prop d’estacions de telefonia mòbil. Un estudi a Espanya va confirmar que la radiació de microones estava lligada a una quantitat de símptomes com els ja assenyalats més pèrdua de gana.

Per tal de contrarestar la crítica que els símptomes fossin d’origen psicosomàtic científics de la Universitat de Viena van realitzar un nou estudi sobre àrees rurals i urbanes, prenent a 365 subjectes en deu localitats. Es va demanar a dos proveïdors de xarxes que identifiquessin aproximadament cinc estacions-base dins de les dues regions que hagin estat operant durant almenys dos anys i que no hi hagi hagut protestes contra l’estació per part dels residents. Aquestes estacions no tenen cap altra estació-base prop i la transmissió es troba majoritàriament només a la banda de 900 MHz Els resultats van mostrar que l’exposició a microones des de les estacions de base de telèfons mòbils està per sota dels nivells límits actuals, que a Àustria són dd 4/1 mW/m2. Però la gent segueix patint de mal de cap i dificultat de concentració. L’OMS, per la seva banda, nega que la radiació electromagnètica tingui algun impacte sobre la salut.

Una sèrie d’escoles a la Gran Bretanya han desmantellat les seves xarxes sense fils després de rebre pressions de pares preocupats, altres estan per fer el mateix … La Universitat de Lakehead, a Ontario, Canadà, amb 7 400 estudiants, ha eliminat les connexions sense fils per raó del que el vicerector considera “el pes de les proves que demostren efectes de comportament i impactes fisiològics en teixits i cèl lules.”

Gerd Oberfeld del Dept de Salut Pública de Salzburg, Àustria, va escriure el desembre de 2005 una carta oberta a tot el món, dirigida al governador-mestre principal-pare però-cupado, advertint des de la seva àrea de no fer servir WLAN o mòbils en escoles o jardins d’infants. El setembre de 2006, més de trenta científics de tot el món van signar la Resolució ció de Benevento, Itàlia sobre seguretat electromagnètica: “hi ha proves d’efectes adversos per a la salut, inclòs càncer i EHS (electro-hipersensibilitat)” per radiació de microones als nivells actuals d’exposició i que hauria d’adoptar un enfocament precaució.

Mesures precautòries i defensives

Estan sorgint proves que els riscos per a la salut, associats amb microones sense fil són almenys comparables, sinó pitjors, que els associats amb fumar cigarrets. A diferència d’això últim, l’exposició passiva a microones és difícil d’evitar si aquestes ones esdevenen omnipresents.

Ara que les prohibicions de fumar s’han posat en marxa a tot el món, sembla no haver motiu per no fer el mateix amb les connexions sense fil .[…]

Mae Wan-Ho

Article publicat a Revista futuros n º 11 / Riu de la Plata primavera-estiu 2007-2008 (ací tardor-hivern)

Més a Quema tu móvil

Anuncis
Categories:Tecno
%d bloggers like this: