Pàgina d'inici > Lluites > Tothom fitxat

Tothom fitxat

28 Octubre 2009

Passat 25 d’octubre, el diari anglès “The Guardian”, informava que la policia d’aquest país havia creat una base de dades en la que emmagatzemaven les dades personals de milers d’activistes que assisteixen a reunions polítiques i protestes. L’aparell d’intel·ligència està guardant informació sobre activitats polítiques sobre aquells ciutadans que són considerats “extremistes domèstics” tot i que no hagin comès cap delicte. L’estat britànic ha destinat a aquest aparell ocult nou milions de lliures i unes cent persones empleades.

Targeta d'observador de la policia britànica publicada per The Guardian

Per aconseguir la informació s’han dotat d’un sistema que reconeix automàticament les matrícules dels vehicles amb què els militants van a reunions i manifestacions. Un home, que no té antecedents penals, va ser detingut més de 25 vegades en menys de tres anys després d’una protesta, després que la seva matrícula fos reconeguda i fitxada en assistir a una petita protesta en contra de la caçera d’ànecs i faisans.

Les unitats d’informació també fotografien els assistents a actes, quedant la seva imatge personal registrada tant a la base de dades com a les targetes d’identificació que es faciliten als observadors.

Tota aquesta infraestructura va ser creada per lluitar contra els activistes pels drets dels animals. Els responsables reconeixen que és poca l’activitat delictiva d’aquests grups i és per això que han ampliat les seves investigacions a un ampli espectre polític, incloent activistes anti-guerra i els grups ecologistes que només han realitzat accions pacífiques.

Anton Setchell, qui és el principal responsable de l’ “extremisme domèstic”, va dir que les persones que es troben a les bases de dades “no s’han de preocupar en absolut”. Però es va negar a revelar quantes persones es trobaven a la base de dades estatal, afirmant que “no és fàcil” de comptar. Sobre les fotografies, va dir que els oficials de vigilància havien anotat la informació, segons ell inofensiva, sobre l’assistència de persones a les manifestacions i que seguidament aquesta informació s’introdueix a la base de dades.

Aquesta activitat de l’Estat del Regne Unit és una violació flagrant dels drets humans pel que fa a la intimitat. És cert que en aquesta monarquia és més senzill jurídicament realitzar aquest tipus d’espionatge als seus propis ciutadans per l’absència d’una constitució escrita, però ha de servir de toc d’atenció a la resta de ciutadans per estar vigilants davant dels abusos dels aparells policials.

Curiosament el Regne Unit no disposa de document d’identitat similar a l’espanyol o francès ja que els activistes pro drets humans s’han negat quan s’ha intentat implantar, recordant els perills que tots els ciutadans estiguin perfectament fitxats en el cas que un estat caigui en mans del feixisme. Per això Holanda, que va patir de primera mà el nazisme, té reconegut com a dret fonamental dels seus ciutadans la negació a la seua identificació fins i tot davant la policia, dret que també tenen els ciutadans dels Estats Units d’Amèrica.

Un portaveu de la policia britànica ha arribat a justificar aquesta base de dades amb les següents paraules: “És un llistat d’informació i no de recollida de proves. Manifestar-se no és un delicte, però de vegades hi ha una línia que es creua quan la gent comet delictes “.

Ja vam advertir de les possibilitats que ofereixen les fotografies digitals d’alta qualitat i programari de reconeixement de rostres, en el cas anglès a més, creuat amb reconeixement de matrícules de vehicles. La variant més divertida d’aquestes noves tècniques que ha estat notícia recentment és la utilització d’un programa per comptar caps des d’una foto aèria per comptar manifestants. Software que ha deixat en evidència a la ultradreta espanyola que afirmava haver convocat a dos milions de persones a una manifestació anti-avortista quan en realitat no superaven els seixanta mil.

En aquest cas, i amb tota seguretat, la policia espanyola no hi haurà fitxat “preventivament” als manifestants ultra-catòlics. I deurien segons el criteri de la policia anglesa, ja que es convertiran en delinqüents si creuen la línia que hi ha entre manifestar-se i agredir un metge que practica interrupcions d’embaràs a petició de la dona.

També, i amb aquesta mateixa filosofia, deuria de fitxar a tots aquells individus que tinguin un nivell de vida alt per que segurament defraudaran a la Hisenda Pública, o aquells ciutadans que s’afiliïn al Partit Popular espanyol ja que amb molta probabilitat cometran un delicte relacionat amb la corrupció durant la seva carrera política.

De kaosenlared

Anuncis
Categories:Lluites
%d bloggers like this: