Pàgina d'inici > Lluites > Civilització és explotació. La Punta "horta o mort".

Civilització és explotació. La Punta "horta o mort".

18 Octubre 2009

Article d’octubre de 2001, extret de periodicocnt.org

Civilització és explotació. La punta “Horta o Mort”

La ciutat de València amb el seu afany de progrés, amb el seu afany de ser la capital europea del III mil·lenni, des de fa anys intenta arrasar amb totes les zones d’horta que encara continuen una lluita contra el que s’està venent com a “progrés” quan allò que realment implica, és progrés però només per a un@s poc@s, és la destrucció de les tradicions, costums i formes de vida de la gent de l’horta.lapunta

En aquest article ens centrarem en el problema de la Punta encara que en aquest últim any s’han aixecat diversos focus de lluita i resistència en altres zones de l’horta de València, potser en un intent de salvar alguns camps que queden dins de la ciutat s’han format grups com “Salvem l’Horta de Benimaclet” on s’han realitzat nombroses activitats de protesta i des d’on la Punta també ha tingut un grup de suport, un suport recíproc.

La Punta és una pedania situada al sud de València que es troba amenaçada, ja que és la zona d’horta de la ciutat de València més extensa i l’única que encara no ha estat destruïda per seguir ampliant la ciutat per la zona sud.

Les característiques d’aquesta pedania són molt particulars ja que no és un barri, no hi ha botigues ni comerços, no hi ha carrers, encara es conserven els camins d’horta, té 22 barraques, forns moruns i fa de pantalla protectora de l’agressió de la ciutat al parc natural de l’Albufera, totes les cases estan orientades a la mar, no hi ha finques… això però, també implica que la major part de la població és gent gran (amb una mitjana de 65 anys) que han viscut tota la seva vida de l’horta i les quals s’han passat anys demanant a l’Administració unes mínimes infrastructures, més línies d’autobús , contenidors d’escombraries…, però l’estratègia de l’Administració va ser des del principi fragmentar la pedania per així començar un procés que dura ja més de 20 anys d’agressions de tota mena a la Punta i als seus habitants.

La construcció de la depuradora de Pinedo, va dividir la Punta de Pinedo (el poble veí), deixant a una banda només horta i destrossant milers d’hectàrees de zona d’horta; la construcció de l’autovia del Saler, va dividir la Punta en dues parts, implantant una passarel·la i tornant a destrossar més zona d’horta; després va venir Mercavalència, la línia ferroviària, naus de contenidors del port il·legals, les línies d’alta tensió col·locades per Iberdrola (contra aquesta empresa es porta una de les majors lluites), una ampliació del port que va destruir una de les millors platges de València, una subestació elèctrica d’Iberdrola…, aconseguint a poc a poc que els/les veïnes de la Punta visquessin en un clima de “tensió” i asfíxia.

El 1993 les veïnes s’assabenten gairebé de casualitat d’un nou projecte, signat pel Ministeri d’obres públiques, la Generalitat i el port, que amenaça de destruir la seva terra, les seves cases. Parlem de la ZAL (zona d’ampliació logística) que pretén destruir 762.000 metres quadrats d’horta productiva, 188 alqueries, i desallotjar de casa seva més de 200 famílies.

A partir d’aquest moment les veïnes decideixen organitzar-se creant l’associació de veïnes de la punta “la Unificadora” portant a terme tant una lluita legal com social en defensa de l’horta des de ja fa gairebé 9 anys patint una brutal pressió tant policial com política.

El setembre del 2000 les veïnes decideixen ocupar les poques cases que ha pogut comprar el port, creant-se poc després l’assemblea de cases vigilades que consta a l’actualitat de 7 cases.

L’1 d’octubre en una de les cases okupades hi va haver una agressió policial que se salda amb diversos ferits i dues persones detingudes.

El 4 d’abril la companyia Iberdrola escortada per la policia d’ocupació i assalt ocupen un hivernacle per col·locar una altra torre d’alta tensió. Aquest dia hi ha diversos ferits, es tallen els accessos al barri amb barricades de foc per la qual cosa a la tarda no van poder continuar les obres, es fa una manifestació estudiantil tallant diverses avingudes de la ciutat i tant pel dia com per la nit se succeeixen les accions de solidaritat. Al dia següent Iberdrola torna a la càrrega destrossant l’hivernacle i començant les obres, hi ha un detingut i torna a haver concentració a les facultats i accions de resposta durant dues setmanes (cremen màquines excavadores, centrals d’oficines d’Iberdrola assaltades i fins i tot alguna incendiada, pintades per tota la ciutat, ETTS atacades…) el 24 de abril dues persones es tanquen en un dels tubs de formigó on hauria d’anar la torre. després de 8 hores tancats són detinguts (en l’actualitat la torre està col·locada).

A partir d’aquest moment fins a dia d’avui s’han succeït diverses activitats a la pedania, així com la creació per part de les cases ocupades d’una col·lectivitat agrícola que tracta d’abastir de productes d’horta totes les cases ocupades de la Punta i València mitjançant l’ocupació dels camps que han estat venuts al port.

En el terreny legal els/les veïnes han començat a rebre les cartes en què se’ls cita perquè signin l’acceptació d’uns diners per les properes expropiacions, davant d’això els/les veïnes s’estan negant a anar i per suposat a signar. El procés que està portant l’expropiació dels camps és més ràpid i se sap que a partir del 26 de setembre se’ls dóna carta blanca per entrar amb les màquines i ocupar els camps. En l’actualitat hi ha 6 processos contenciosos administratius i 3 penals, sent el proper judici el 18 de setembre pels fets d’octubre del 2000. Si no s’aconsegueix aturar aquesta agressió que és contra la dignitat de tots i totes, és possible que entre desembre del 2001 i gener del 2002 es porti a terme la part final d’aquesta lluita veïnal contra un poder que només mira els seus interessos.

Nosaltres com a veïns de la Punta però també com a persones que lluitem contra un sistema d’interessos que es basa en el capital, us encoratjem a que difongueu aquesta agressió, a que us passeu per la Punta les que pugueu i que recolzeu la campanya de boicot i sabotatges a la companyia Iberdrola.

Seguim resistint i actuant.

Mort al Port, mort a Iberdrola, visca l’Horta, visca l’anarkia

Salut i lluita social. Endavant la lluita antifeixista

Veïns de la Punta

Anuncis
Categories:Lluites
%d bloggers like this: