Pàgina d'inici > D'allò > Com saber si el teu mòbil és punxat i com assegurar-te que no t’espien amb ell

Com saber si el teu mòbil és punxat i com assegurar-te que no t’espien amb ell

Després de la denúncia de l’oposició per escoltes íl·legals, denúncia que ja és als tribunals i que ve tristament precedida de sonats casos d’usos il·lícits dels serveis d’intel·ligència de l’Estat des de 1983 fins l’actualitat, alguns mitjans polítics i socials comencen a alarmar-se davant la possibilitat que qualsevol trucada pugui ser “punxada” i fins i tot filtrada a certs mitjans. A continuació m’agradaria contestar a dues preguntes molt concretes sobre aquest tema: existeix un perill real de que les nostres trucades siguin interceptades? Podem fer alguna cosa per detectar-ho i per evitar-ho?rovingbug
Ets susceptible de ser espiat?

Comencem per la primera pregunta. Per evitar caure en actituds paranòiques, hem de tenir en compte que la majoria de la població és mancada d’interès per als serveis d’intel·ligència. O, dit sigui de forma més clara, que als serveis d’intel·ligència no van a perdre temps amb allò que comenta per telèfon l’àmplia majoria de la població. A més, per descomptat, dels delinqüents, hem de tenir en compte que les persones, les trucades de les quals podrien ser intervingudes són aquelles que maneguen informació sensible o es situen en àmbits incòmodes pel poder: periodistes de mitjans crítics, polítics de l’oposició, persones significades de col·lectius socials, jutges desafectes al poder …

Així doncs, si vols tenir una idea aproximada de si l’Estat o qualsevol altre que tingui mitjans per fer-ho està interceptant les teves trucades, has de respondre en primer lloc a una pregunta: tractes per telèfon assumptes que siguin d’interès per al poder o per a grups o mitjans capaços d’intervenir les teves trucades? Si la resposta és negativa -ho serà en la majoria dels casos-, pots deixar de llegir aquest article.

Com saber si el teu mòbil està intervingut

Si la resposta és un “sí”, passem a la segona pregunta, amb la què ja entrem en consideracions tècniques. Abans de res, has de tenir clar que avui els mòbils ja gairebé no es “punxen”.

És cert que poden ser intervinguts mitjançant l’alteració de la seva targeta SIM, introduint sistemes d’escolta o instal·lant-hi programari especialment destinat a interceptar trucades, com el FlexiSpy, que es ven amb el reclam de ser un mètode pràctic per inutilitzar o monitoritzar el teu mòbil si te’l roben. També existeixen els “mòbils espies”, que es venen amb el pretext de controlar les trucades dels fills.

Tanmateix, avui dia el mètode d’intervenció de trucades més freqüent als mòbils és el rastreig del senyal i és impossible de detectar. A més, aquest mètode d’espionatge necessita mitjans més o menys assequibles i fins i tot existeix programari per trencar el xifrat A5/1 que utilitzen les comunicacions GSM dels mòbils actuals. Perquè ens fem una idea dels senzills mitjans que es requereixen per interceptar trucades d’aquesta manera, fa dos anys un periodista britànic va ser condemnat a presó per interceptar 600 sms de persones de l’entorn de la família reial d’aquest país.

Per fer front a aquesta amenaça contra la privacitat de les nostres comunicacions existeixen en el mercat diverses solucions, com el programari d’encriptació per a mòbils i fins i tot els mòbils encriptades, però el que he vist en ambdós terrenys fins a la data excedeix amb molt el preu dels mòbils sense encriptar més cars del mercat, amb la qual cosa queda fora de l’abast de les butxaques de la majoria dels usuaris.

El teu mòbil, un micròfon que pot ser activat a distància.
Hi ha un altre aspecte a tractar sobre l’espionatge als mòbils i que molta gent desconeix. Es tracta de la tècnica que es coneix com roving bug o escolta itinerant. Sobre l’existència d’aquesta tècnica d’espionatge s’ha especulat molt durant anys. Crec recordar que la primera notícia que vaig tenir d’ella, més en concret de la seva utilització a l’estat espanyol, va ser el 2005 o 2006. Les especulacions van acabar quan el desembre de 2006 un jutge dels EUA va reconèixer que l’FBI havia activat remotament els micròfons dels mòbils d’una banda de mafiosos.

En això consisteix el roving bug: a activar el micròfon d’un mòbil de forma remota, encara que estigui apagat, per utilitzar com a mètode d’escolta.

S’ha discutit molt sobre els requisits que ha de reunir un mòbil per poder ser activat d’aquesta manera. Segons alguns cal la instal·lació d’un software que ho permeti, bé físicament o rebent un sms que el contingui (és a dir, amb el modus operandi que segueixen molts virus informàtics). Tanmateix, hi ha molts mòbils que s’activen si està programada una alarma a una determinada hora. Aquest mateix sistema d’activació potser pugui utilitzar-se per convertir-los en micròfons sense que el seu amo s’assabenti.

Com detectar i evitar que t’espien amb el micro del teu mòbil

De moment, hi ha tres formes de saber si un mòbil està sent utilitzat com un roving bug, ja que l’activació remota del micròfon no es tradueix en cap senyal a la pantalla de l’aparell. El primer pas és vigilar el consum d’energia: si el mòbil consumeix bateria més ràpid del normal en repòs, és possible que el micròfon hagi estat activat a distància. També es pot notar aquest ús en l’escalfament del mòbil entre trucades, en estar processant més informació del que és habitual en estat de repòs. Un altre indici és escoltar a l’altaveu d’una ràdio, d’un televisor o d’un ordinador la típica interferència que provoquen els mòbils en rebre una trucada o un sms. Si un mòbil en repòs produeix contínuament aquesta interferència potser estigui remetent dades -les que recull el seu micròfon- de manera furtiva.

La manera d’evitar l’espionatge mitjançant roving bug és deixar el mòbil fora de la sala en la que mantinguis una reunió en què s’intercanvia informació delicada, o bé directament treure la bateria del mòbil mentre duri aquesta reunió, ja que el micròfon del teu mòbil precisa de l’energia de la bateria per funcionar.

Per descomptat, aquestes instruccions no pretenen ser un tractat tècnic, sinó aportar solucions que siguin fàcils d’entendre per a qualsevol usuari.

Articles relacionats:
Remotely Eavesdropping on Cell Phone Microphones. Bruce Schneier
‘This goes no further…’ Brian Wheeler en BBC News Online Magazine
Roving Bug: espiado por el móvil. Kriptópolis
Telescreens and Roving Bugs. Politricks
¿Tienes el teléfono móvil pinchado? Yoigo
FlexiSpy. ¿Cómo espiar el uso de un móvil? Constanza Villanueva

Anuncis
Categories:D'allò
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: