Pàgina d'inici > Lluites > La Fiscalia de l'Audiencia Nacional demana cinc anys de presó per a Núria Pórtulas basant-se en cartells i engantxines

La Fiscalia de l'Audiencia Nacional demana cinc anys de presó per a Núria Pórtulas basant-se en cartells i engantxines

23 Juliol 2009

Dos anys després de la seva detenció i el seu empresonament preventiu durant quatre mesos, ni la Fiscalia ni la policia van poder aportar proves de les acusacions de “col·laboració amb banda armada”

Tot i això, a la vista oral, el 13 de juliol, la fiscalia va mantenir la petició inicial de cinc anys de presó contra l’activista anarquista Núria Pòrtulas, basant-se quasi exclusivament en els cartells i adhesius intervinguts a la casa okupada Can Rusk.saura

L’advocat defensor, Benet Salellas, va poder desgranar que la majoria dels atestats recullen únicament que Pòrtulas és una activista anarquista activa i que va estar sotmesa a estreta vigilància en diverses mobilitzacions socials. Va ressaltar que encara que els Mossos d’Esquadra sospitaven que “anava a donar un pas més” no tenien prova alguna.

El defensor de l’activista es va aturar particularment en la inexistència de la banda armada i, per tant, en la incongruència de pretendre condemnar per un delicte de col·laboració amb un ens inexistent. Durant la instrucció, els Mossos van considerar el suport solidari a Juan Surroche, veí de Sarrià de Ter empresonat llavors a Itàlia per la presumpta crema de vagons de tren utilitzats per a la deportació d’immigrants, com a eix dels presumptes delictes de terrorisme imputable a Pòrtulas. Surroche ha estat absolt recentment per la justícia italiana d’aquests fets i amb això, la principal acusació de la policia autonòmica es va esvair. Encara que durant la vista, la Fiscalia va pretendre esquivar això, Salellas no va deixar de ressaltar-ho.

L’advocat també va destacar un dels aspectes més controvertits de l’operació: la incautació d’una llibreta personal de Núria, intervinguda arbitràriament en un control de carretera -aparentment rutinari i casual, segons els Mossos-, quan no existia contra ella cap investigació oberta. L’advocat va demanar a més la nul·litat de la prova per exigir, finalment, la lliure absolució de Pòrtulas.

El judici, celebrat a la secció quarta presidida per la magistrada Teresa Palacios, va quedar vist per sentència. En un comunicat la Campanya de Suport a Núria Pòrtulas va assenyalar que “una vegada més ha quedat demostrat que aquest és un procés polític contra la ideologia de Núria i estem convençuts que la sentència serà absolutòria”. El text finalitzava apuntant que “ara ens toca exigir la responsabilitat oportuna als Mossos d’Esquadra i els seus responsables polítics per haver imaginat una causa per terrorisme on només hi havia solidaritat”.

Mentre se celebrava la vista oral, a la qual van assistir diversos autobusos desplaçats des de Catalunya, agents antiavalots de la Policia Nacional van carregar durament contra el centenar llarg de persones que es concentraven solidàriament a l’exterior de l’Audiència Nacional.

Les càrregues van produir diversos ferits i la detenció de sis persones, que no van recobrar la llibertat fins al dia següent acusats d'”atemptat i desobediència a l’autoritat”.

De kaos

Anuncis
Categories:Lluites
%d bloggers like this: