Pàgina d'inici > D'allò > Algunes preguntes sobre les cèl·lules mare

Algunes preguntes sobre les cèl·lules mare

Què són les cèl·lules mare?

Les cèl·lules mare es poden reproduir infinitament, i en determinades condicions, convertir-se en qualsevol dels teixits i òrgans que formen el cos humà. En suma, el que passa quan una cèl·lula mare és divideix, és que de les dues cèl·lules resultants, una mantindrà les característiques de cèl·lula mare, mentre que l’altre es convertirà en una cèl·lula específica d’un teixit.

Aquesta capacitat de les cèl·lules mare d’auto-replicar-se per mantenir la població és la seva característica més important. Aquestes cèl·lules tenen el potencial de vida il·limitada i proliferació futura dins seu.

De cèl·lules mare n’hi ha de dos tipus. Les cèl·lules mare embrionàries i les cèllules mare adultes.

Les embrionàries es troben en la massa d’un embrió en les dues primeres setmanes de vida (7-14 dies) i després desapareixen. La seva força és que són pluripotencials, és a dir, poden donar lloc a tots els tipus de cèl·lules que existeixen a l’organisme. L’origen embrionari d’aquestes cèl·lules és el què comporta conflictes ètics i morals sobre la seva utilització.

Les cèl·lules mare adultes provenen de teixits adults i s’han trobat a la medul·la òssia, a la medul·la espinal, al cervell, en el múscul, a l’estómac, a la mama, i a molts altres teixits i òrgans. Són cèl·lules multipotencials, és a dir, poden convertir-se en qualsevol cèl·lula del teixit corresponent. Per exemple, les cèl·lules mare de la sang poden donar tots els tipus cel·lulars que hi ha a la sang, com ara glòbuls vermells, glòbuls blancs, plaquetes.

Què són les cèl·lules mare tumorals?

És el nom que reben les cèl·lules tumorals que han adquirit propietats de cèl·lula mare com ara la capacitat de divisió indefinida. La tesi sobre la que treballen els científics és que dins de cada tumor hi ha un nucli dur de cèl·lules mare tumorals que el perpetuen, el fan créixer i el regeneren.

Quan van descobrir els científics que les cèl·lules mare podien estar involucrades en el càncer?

De fet és un idea que ve de lluny per aquesta capacitat tant de les cèl·lules tumorals com de les cèl·lules mare de dividir-se i proliferar tant, però de fet no hi havia evidències ni cap enllaç que justifi qués la idea fi ns que fa cinc anys els científi cs van començar a veure el que anomenen els marcadors, que són molècules de superfície de les cèl·lules mare que també apareixien en alguns tipus de cèl·lules tumorals.

Quins tipus de càncers sembla que són produïts per aquestes cèl·lules?

És possible que tots els tumors tinguin l’origen en aquest petit grup de cèl·lules mare canceroses, però ara per ara s’han trobat en leucèmies, i en alguns casos de tumors sòlids, com el càncer de mama, càncer de cervell, càncer de pulmó i càncer de còlon.

Com pot portar això cap a nous tractaments?

Si la teoria es confirma i és certa, es ben segur que portarà cap a nous tractaments. Perquè, ara per ara, tots els fàrmacs anticàncer han estat escollits per la seva habilitat per reduir els tumors, el què significa que maten les cèl·lules tumorals ordinàries que formen la massa del tumor, però molt sovint el tumor reapareix. D’acord amb la hipòtesi de les cèl·lules mare tumorals la raó d’aquesta reaparició és que els fàrmacs no ataquen les cèl·lules que serien la font del càncer. Per tant, això suggeriria que necessitem una nova estratègia per seleccionar fàrmacs anticàncer, trobar medicaments que tinguin com a objectiu eliminar les cèl·lules mare tumorals. El repte és identificar dianes terapèutiques que diferenciïn les cèl·lules mare normals de les tumorals.
més info

Anuncis
Categories:D'allò
  1. Encara no hi ha cap comentari.
  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: